Ingredience:
Boloňská omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek
česneku, 500 g mletého hovězího (kuřecího, sójového masa, jaké kdo má
rád), 250 g oloupaných celých či nakrájených rajčat v plechovce, 2
lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce sušené
bazalky, sůl, čerstvě namletý pepř Sýrová omáčka: 50 g másla, 50 g mouky, 600 ml mléka, 125 g sýra na strouhání (Čedar), 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku 12 listů vaječných těstovin - lasagní |
|
Postup přípravy:
Boloňská omáčka: Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek
osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata,
rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a
povaříme na mírném ohni 20-25 minut. Sýrová omáčka: V hrnci
rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně
přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka
neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z
ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme dokud se nerozpustí. Do
pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak
lasagně, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové
omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do
mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka
nezhnědne. |
|